Pr. Iosif Trifa – Adânciri în Evanghelia Mântuitorului

Noi, românii, traim o viata neadâncita destul în Evanghelia Mântuitorului. Traim un crestinism de suprafata, caci viata noastra înca nu s-a pogorât în adâncimea Evangheliei, de unde iese puterea unei vieti adevarat crestinesti. Traim un crestinism ce a ramas numai cu litera legii, nu însa si cu duhul Evangheliei, care îl face pe om viu si îi da putere sa iasa din pacate. Din crestinismul nostru lipseste parca miezul si rasună numai găocile goale. Aici e pricina atâtor rele si scaderi care bântuie viata noastra.

Mântuitorul predica o înnoire launtrica a omului, mustrând pe cei ce spala blidele numai pe dinafara (Matei 23, 25). Așa trebuie să fie și predica. În spiritul Vechiului Testament e acea predica ce întruna tot spune sa nu faci ceea si ceea si sa faci ceea si ceea. Este aceasta o predica fara putere, pentru ca aproape toti oamenii cunosc binele si raul, dar n-au putere sa faca binele, ci fac raul. Pacatosii trebuie adusi la Mântuitorul, trebuie apropiati de Mântuitorul, trebuie ajutati sa-L afle pe Mântuitorul, caci, atunci când L-au aflat cu adevarat pe Mântuitorul si Jertfa Lui cea sfânta, deodata capata dar si putere de sus ca sa iasa din rautati.

Taina unei plugarii luminate este aratura adânca. Numai când plugul patrunde la o adâncime de anumiti centimetri se spune ca da de asa-numitul „pamânt viu” si rascolirea acestui pamânt aduce roada bogata. „Sa aram mai adânc”, aceasta e parola, deviza, lozinca plugariei si tot aceasta e si parola îndreptarii vietii omului. Pentru ca sa putem trai o viata dupa Evanghelie, pentru ca viata noastra sa poata rodi roade de fapte bune, trebuie sa aram cu plugul Evangheliei mai adânc în pamântul inimii noastre si al altora. Pentru aducerea sufletelor la Mântuitorul, noi, preotii, trebuie
sa aram mai adânc. În acest înteles a iesit cartea de fata, ca o încercare de aratura mai adânca în pamântul inimii oamenilor si în ogorul pastoririi sufletesti.

Sibiu, la 30 ianuarie 1926
Preot Iosif Trifa


Leave a Reply