Pr. Iosif Trifa – Citiri şi tâlcuiri din Biblie

Cartile acestea au început a iesi întâia data la 1 decembrie 1924. Prima carte a trecut în câteva luni. Semn bun. O sete si însetosare a cuprins parca sufletul poporului dupa Cuvântul lui Dumnezeu din Scripturi, dupa învataturi de mântuire sufleteasca. Parca s-a împlinit în zilele noastre prorocia de la Amos proorocul, ce zice ca va fi foamete pe pamânt, dar nu foamete de pâine, nici sete de apa, ci foame de a auzi cuvântul lui Dumnezeu (Amos 8, 11). De cinci ani de zile, «Lumina Satelor» împarte si ea – dupa ajutorul ce-l are de la Dumnezeu – pâine si apa sufleteasca poporului flamând si însetat. Aceasta foame si sete sufleteasca o astâmpara si cartile de fata.

Dar mai ales am scos aceste citiri si tâlcuiri ca sa trezesc cu ele dragostea si dorinta oamenilor dupa Biblie, dupa cunoasterea si citirea Bibliei, dupa cautarea si aflarea comorilor sufletesti ce sunt în ea. Biblia este Cartea lui Dumnezeu lasata oamenilor pe pamânt, sa afle din ea planul mântuirii lor sufletesti; si eu ma înfiorez când ma gândesc ca sunt atâtia „crestini” care traiesc si mor fara ca sa deschida aceasta carte. Eu ma înfiorez si ochii mi se umplu de lacrimi când ma gândesc ca sunt atâtia crestini care nu doresc sa aiba si sa citeasca macar Noul Testament, adica învataturile Mântuitorului si ale apostolilor. Un crestin fara Biblie e cu adevarat ca o catana fara pusca, ca un plugar fara plug si ca un calator fara cale. Englezii si americanii stau în fruntea tuturor popoarelor din lume tocmai pentru ca nici o alta natie nu citeste Biblia cu atâta dragoste ca englezul din Anglia sau din America. Un veac nou se va deschide si în istoria neamului nostru când si românul nostru, în duminici si sarbatori, nu va deschide numai usa crâsmelor, ca sa bea rachiu si sa înjure, ci va deschide Cartea Vietii, Biblia, ca sa bea din ea ca dintr-un izvor al vietii învataturile mântuirii sufletesti.

Când va fi gata împartirea mosiilor si împroprietarirea satenilor, poporul nostru, negresit, va iesi mai întarit si înstarit economiceste, dar eu zic ca deplin tare si puternic va fi numai atunci când va fi gata si împroprietarirea cea sufleteasca în Cuvântul lui Dumnezeu din Sfintele Scripturi. Aceasta împroprietarire o ajuta si cartile de fata.
Multumesc bunului Dumnezeu ca mi-a ajutat sa fac si lucrul acesta într-o vreme când slova tiparita costa averi întregi – si eu n-am avut de nicaieri nici un ajutor. Am cerut însa ajutor de la Domnul si de câte ori am cerut de la El ceva, niciodata „n-am iesit rusinat”. Pe El Îl rog sa ma ajute sa pot duce mai departe lucrul Lui si Îl rog sa-i binecuvânteze cu folos de mântuire sufleteasca pe cei ce vor citi aceste carti.

Sibiu, la 1 decembrie 1926
Iosif Trifa, preot,
redactorul gazetei «Lumina Satelor»

Leave a Reply